Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

úterý 25. března 2014

Růžová krajka pro Maxíka

"Maxík v růžové krajce" zní poněkud nepatřičně. Ale až se s ním seznámíte, snad vám toto spojení už divné nepřijde. Maxík je totiž vejce, přesněji maxivejce - tedy pštrosí. Dostala jsem ho na podzim od jednoho chovatele. A když už ho mám, chtěla bych se s ním také na Velikonoce pochlubit. Je potřeba z něj udělat kraslici. A protože umělecké střevo mi nenarostlo, jedinou technikou, která přicházela v úvahu, je háčkování.


Nad vzorem jsem dlouho přemýšlela. Inspirace na netu je pomálu, a to co jsem našla se mi nelíbilo. Až teprve minulý týden mě napadlo použít nějaký vzor pro háčkované stuhy. Pak byla největší práce, najít vhodný vzor. Časopisů mám spousty. Ale jak poznat, který bude "akorát"? Líbil se mi vzor s housaty, pak také s vlaštovičkami, mám i nějaké se srdíčky... Ale všechno to bylo moc velké a nedávalo mnoho prostoru k úpravám, kdybych náhodou potřebovala řadu dírek přidat, nebo ubrat. Až úplně naspodu hromady časopisů jsem našla jednoduchý vzorek, který bylo možné si upravit podle potřeb. Pustila jsem se do díla.

Uháčkovala jsem stuhu, v poslední řadě jsem konce sháčkovala k sobě, oba okraje olemovala řadou obloučků, a potom přidala pružnou síťku, aby bylo vejce celé "oblečené". Na obou koncích jsem provlékla stuhu a uvázala mašli. Po jejím opětovném rozvázání a vyvlíknutí lze vajíčko z oblečku vysvléknout. Příští rok možná zkusím ty housata nebo vlaštovičky. Dovedla bych si představit i takové ty dámy (většinou se vyšívají jako obrázky), ale asi tak malá předloha nebude k mání.

Na závěr přidávám pár poznámek k háčkování (hlavně pro mě), protože jsem si jistá, že ten papírek do příštích velikonoc ztratím.

POZNÁMKY
použitá příze - perlovka, háček č. 4
filetový vzor - 1 dl a 2 řo pro prázdné okýnko, 4 dl sloupky pro plné
maximální rozměry stuhy: šíře 18 okýnek, délka 60-64 okýnek.
"síťovaný" vzor - 9 řo a 1 ks v délce podle potřeby.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/316-ruzova-krajka-pro-maxika.html

Pokud by někdo měl zájem i o háčkovací schéma (Diana č. 7/2004), pošlu je na e-mail. Stačí si napsat a nechat na sebe kontakt.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/316-ruzova-krajka-pro-maxika.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/316-ruzova-krajka-pro-maxika.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/316-ruzova-krajka-pro-maxika.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/316-ruzova-krajka-pro-maxika.html

2 komentáře:

  1. Dobrý den, mohla bych poprosit o návod na bílé vajíčko, které je vedle velkého růřového s filetovým vzorem? Je moc krásné. Děkuji avonkairca@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za zájem, návod je připraven k publikaci. Zde na blogu vyjde 24.2.

      Vymazat