Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

čtvrtek 9. května 2019

Jak na kroucenou šňůrku

Nikdy by mě nenapadlo, že budu psát návod na kroucenou šňůrku. To je tak jednoduchá věc, že jsem si donedávna nedokázala vůbec představit, že se najdou lidé, kteří ji neumí. Pokud si vzpomínám, my se ji dokonce učili na základní škole asi ve 3. třídě v rámci pracovního vyučování, kdy jsme šili nějaký pytlíček na drobnosti.


Když jsem se však před nějakým časem chlubila kamarádce nějakým výrobkem, obdivovala právě tu kroucenou šňůrku s tím, že jí to nechce držet zkroucené. Z následujícího rozhovoru vyplynulo, že vůbec netuší, že ta šňůrka musí být "dvojitá" a dosud se vždy jen snažila nitě hodně zkroutit.

Takže na šňůrku potřebujeme čtyřnásobnou délku příze, než má mít výsledná šňůrka. Doporučuji ještě pár cm přidat, protože zkroucením se trošku smrskne. Oba konce příze svážeme uzlem - stačí obyčejné očko. Tuto dvojitou přízi zavěsíme na něco, co nám ji bude držet, mě se osvědčila klika od dveří. Uzel vezmeme mezi prsty a točíme a točíme a točíme... Dokud toho nemáme plné zuby.

Prozradím vám tajemství: Já na to kroucení používám mechanizaci, totiž obyčejný kuchyňský mixér.


Takže jeden konec zavěsím na kliku, druhý na hák od mixéru. Kdo máte doma jen ten tyčový ponorný, máte holt smůlu.

Teď už jen stačí zapnout mixér na pár vteřin a je zakrouceno. Další postup už je stejný, ať motáte ručně nebo mixérem. Volný konec zkroucených přízí rozevřeme a zavěsíme také na kliku. Přitom si druhou rukou přidržujeme střed příze.


Pak už jen vše pustíme a fyzika udělá vše za nás. Už jen stačí poupravit případné nerovnosti...


Mimochodem, tím mixérem dokážete udělat dvě naprosto stejné šňůrky současně! To se vám někdy může hodit. V ruce totiž nikdy neuděláte stejný počet otáček a na nich záleží konečný vzhled šňůrky.

Žádné komentáře:

Okomentovat