Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

čtvrtek 25. listopadu 2021

Okýnka pro Abenberg

Nevím, jak jiné krajkářky, ale mě vzorníčky moc nebaví. Nerada dělám věci jen tak "do šuplíku". I když vzor neumím a neznám, raději si ho vyzkouším hned naostro. Přesto jsem se pár posledních týdnů věnovala paličkování vzorků. Proč ta změna? Protože je pro ně uplatnění. Krajkářky z celé Evropy, možná i světa přijaly výzvu a společně paličkujeme vitrážová okýnka pro muzeum krajky v Německém Abenbergu. Zadání je jednoduché - jakýkoliv vzorek ve čtverci o rozměrech 8x8 cm. Dostali jsme i několik podvinků pro inspiraci, ale můžeme dělat i jiné. A tak jsem se do toho taky pustila...


Zvládla jsem jen 6 vzorků. Ale na společné fotce toho moc nevidíte, tak jsem vám je rozfotila ještě každý zvlášť. Ten první jsme dělali společně v kurzu paličkování. Naučili jsme se "hvězdičky s dírkou". Zatím jsem uměla jen obyčejné. Tyto vypadají luxusně, tím ovšem nechci říct, že obyčejné nejsou pěkné.

Na dalším je tzv. "růžová půdice". Netuším, proč se jí tak říká, růže mi moc nepřipomíná. Tu už jsme se v kurzu kdysi učili, ale od té doby jsem ji na nic nevyužila, což je škoda, protože je pěkná.

Další čtvereček je "hrášková půdice" zkráceně také nazývaná hráška. Tato půdice má mnoho variant, které se liší podle toho, ve kterém místě páry točíme. 

Jako další jsem udělala "pavoučky", to je jednoduchý a oblíbený vzor, který se využívá dost často. Střídala jsem plátnové a polohodové. Ty polohodové jsem si potřebovala procvičit. I když jsem je už párkrát dělala, tak je pořád ještě nemám dostatečně zautomatizované.

Na dalším čtverečku je vzor, pro který se u nás vžil název "cuchanina". Je takový krásně nepravidelně pravidelný. Taky poměrně jednoduchý, ale vyžaduje trošku cviku, aby člověk dokázal včas odhalit případnou chybu. I když to tak nevypadá, ve vzoru je chyba poměrně zřetelně vidět.

Jako poslední jsem si zkusila jeden vzor z knížky Lenky Malátové, který mě zaujal. I tento vzor je celkem jednoduchý. Ale poprvé je to náročné na pozornost - tu jsem tak úplně neudržela, takže je tam v kraji viditelná chybka. Snad to vyjde tak, aby byla mimo okýnko a budou tedy moci vzorek použít.


Udělala bych jich i víc, dost mě to bavilo. A chtěla jsem si vyzkoušet i další vzory z knížky. Ale za těch pár hodin o víkendech, kdy mám čas, se toho zas tak moc stihnout nedá. A už mě bohužel tlačí čas a já potřebuju ještě honem upaličkovat pár drobných dárečků na Vánoce.

A takhle nějak by to mělo vypadat, až to bude v rámečcích:

3 komentáře:

  1. To je nádhera. Paličkovat jsem se nikdy nenaučila, i když ruční práce mne provázely celý život. Vždy obdivuji, že se děvčata do těch nitek nezamotají. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jituš, to je tak nádherné!!! Jenom zírám!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Já to říkám pořád, jsi holka šikovná...

    OdpovědětVymazat