Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

čtvrtek 11. dubna 2019

Pletené šaty na Barbie (+ návod)

Jak někteří víte, oblečky pro panenky Barbie raději háčkuji. Ale udělala jsem výjimku a na naše loňské setkání Ženského klubu jsem pár oblečků upletla. Proti háčkování má úplet jednu velkou výhodu - je pružný. To znamená, že není potřeba tak pečlivě dodržovat střih a šatičky padnou i panenkám od jiných výrobců, které nemají úplně shodné proporce s panenkami od Mattela.


Uplést šatičky je velmi jednoduché. Navíc jsou velmi rychle hotové. Aby byly pěkné je potřeba dodržet pár pravidel, která jsem tak nějak odpozorovala.
  • jehlice volíme, co nejtenčí, aby byl úplet jemný s malými očky. Podle jehlic následně vybíráme přízi odpovídající síly. Já používám č. 2,5 (slabší se snad ani nedělají, alespoň já na ně nikdy nikde nenatrefila).
  • můžeme plést na klasických jehlicích, ale lépe je použít oboustranné ponožkové. Vyhneme se tak nevzhlednému švu. Pletení na ponožkových jehlicích není o nic složitější, než na klasických.
  • šatičky je lepší plést shora dolů (začínáme u krku), protože začátek úpletu bývá hezčí než jeho ukončení. 
  • Při dodržení síly jehlic a příze potřebujeme pro živůtek nahodit celkem 40-46 očí. rozpětí uvádím záměrně kvůli případnému vzorování, kdy každý vzor potřebuje jiný počet očí. Tento počet očí bohužel však neumožňuje přílišnou variabilitu vzoru. Já však stejně dávám přednost klasickému patentu (1:1) nebo hladkému žerzeji někdy doplněném vzorem jen vpředu uprostřed.
  • první řadu oček nahazujeme na dvě jehlice současně (jednu potom vytáhneme), poslední řadu pleteme na silnějších jehlicích, klidně i o celé číslo (tedy 3,5).

A teď tedy přidám přesný návod na tyto modré šatičky:

Začínáme výstřihem. Na dvě ponožkové jehlice současně nahodíme 52 oček. Poté jednu jehlici vytáhneme a očka rovnorměrně rozdělíme na čtyři jehlice. Urovnáme jehlice tak, aby nikde v přechodu nebyla ta první řada překroucená a spojíme ji do kruhu (spíš čtverce) tím, že konec příze 2x obtočíme okolo prvního oka na sousední jehlici. Dále upleteme patentem (1 oko hladce, 1 oko obratce) celkem 6 kruhových řad. Nyní uzavřeme po stranách po 10-ti očích. V další řadě místo uzavřených očí nahodíme 6 nových ok, na jehlicích nyní máme celkem 44 ok. Pokračujeme v kruhových řadách patentem až do úrovně pasu - tj. asi 3 cm.
V pase upleteme řadu dírek - dvě očka spleteme, jedno nahodíme. Později jimi provlékneme šňůrku na zavázání. V další řadě pleteme opět střídavě 1 hladce, 1 obratce.
Dál pokračujeme sukni podle zvoleného vzoru. V případě těchto modrých šatů střídáme 2 oka hladce a 2 obratce. V každé sedmé kruhové řadě nahodíme jedno oko po upletení dvou hladkých ok. V dalších řadách pleteme nahozené oko obratce. Tím se nám sukýnka rozšiřuje. Pokud ji chceme užší, nahazujeme po upletení více řad, pokud ji naopak chceme širší nahazujeme dříve. Celková délka sukně závisí čistě na každém z nás. Po dosažení požadované délky upleteme poslední řadu na silnějších jehlicích a všechna oka uzavřeme.
Na závěr zapravíme konce příze, provlékneme šňůrku nebo stužku dírkami v pase a šaty dozdobíme dle fantazie.

Drobnými úpravami návodu můžeme uplést další různé druhy šatiček. Přidávám pár fotografií pro inspiraci.


Fialovo-bílé šaty jsou pleteny obdobným způsobem. Začínáme patentem (1:1), po uzavření rukávů, pokračujeme hladkým žerzejem, a od pasu rovnoměrně přidáváme pro rozšíření sukýnky. Zakončíme dvěma řadami hladce (z lícu i rubu), aby se sukýnka nerolovala.


Zelené šaty se liší začátkem, kdy upleteme dva pásky pro kšandy, dál pokračujeme patent (1:1) do pasu. V pase rovnoměrně rozšíříme a střídáme 1 oko nahodit, 2 oči splést hladce (ve vybraných řadách nesplétáme, ale jen upleteme hladké oko - pro rozšíření) a několik očí obratce. Nahozené oko vždy střídáme z jedné a druhé strany hladkého oka, aby se nám tvořila vlnovka.


U žlutých šatů jsem začínala několika řadami hladce (z lícu i rubu), jen ve středu jsem zvolila copánkový vzor, lemovaný rubovým žerzejem. Po ukončení rukávků jsem pokračovala ve středovém copánku a zbytek pletla lícovým žerzejem. Sukýnka je posazená níže a pro bohatý kanýr jsem každé druhé očko rozpletla na dvě.


Velmi podobné jsou i červené šaty. Vynechala jsem rukávky. Pletené jsou lícovým žerzejem. Ve středu je asi na 6-ti okách pletený rubový žerzej, lemovaný řadami dírek po stranách, kterými jsem v závěru provlékla stužku, sloužící zároveň jako ramínka. Bohaté řasení sukýnky je způsobeno nahazováním oček v každé druhé řadě.

Žádné komentáře:

Okomentovat