Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

středa 4. března 2015

Kraslice s pecičkami (+ návod)

Někomu to může připadat brzy, ale Velikonoce tu budou za chvíli. Je třeba být připraven. A nejen na ně, ale i na několik velikonočních jarmarků. A tak už nějaký čas tvořím kraslice různými technikami i vzory.

Poslední roky jsou stále oblíbenější "svlékací" oblečky. Snad proto, že trvanlivost takových kraslic je opravdu hodně vysoká - pokud vajíčko praskne, můžeme bez problémů vložit jiné. Také když se obleček umaže, stačí jej vysvléct, přeprat a znovu obléknout. Navíc použitím různých barev oblečků a vajíček uvnitř získáme obrovské množství variací. Já mám nejraději bílé oblečky na přírodní hnědá vajíčka nebo barevné oblečky na bílá vajíčka. Ale třebas takové černobílé kraslice mají také své kouzlo...


Dnes jsem pro vás tedy připravila návod na jednoduché "svlékací" kraslice s pecičkami. Použitá příze: Perlovka. Háček přiměřené velikosti.

Začneme na 5-6 ř.o. spojených pevným okem do kroužku.
1.ř. řetízek z 5-ti ok připojíme ke kroužku 1 k.s. - opakujeme 14x
2.ř. opět řetízek z 5-ti ok a tentokrát uděláme k.s. do středu řetízku předchozí řady - opět 14x
3.-7.ř. 4 do každého řetízku předchozí řady uháčkujeme 4 dvakrát nahozené sloupky u vrcholu spojené a mezi nimi řetízek z 5-ti ok. 
8.ř. opět háčkujeme řetízky z 5-ti ok a do středu řetízku předchozí řady 1 k.s.
Nakonec provlékneme oky na horním okraji stužku, uvážeme mašličku a stáhneme. Pokud necháme stužku delší, vznikne nám oko na zavěšení. Ale můžeme jen stáhnout a zavázat, pak musíme při každém "převlékání" počítat s tím, že stužku bude nejspíš potřeba vyměnit.

4 komentáře:

  1. Nádherné Jituš, jsi šikulka .... mě by ty skořápky v ruce praskly dřív, než bych vzala do ruky háček.-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou parádní! A nemyslím, že je brzo, já tenkrát s Velikonocemi začala už v lednu :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemyslím si, že je to brzy, čas opravdu hrozně letí. Moc pěkné. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezké jsi moc šikovná na velikonoce se budou hodit Měj se

    OdpovědětVymazat