Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

pondělí 30. března 2015

Kraslice á la Haná

Od doby, kdy jsem přišla sem na Hanou, chci si vyzkoušet hanácké kraslice - to jsou ty zdobené slámou. Zatím na to nedošlo. A poté, co jsem naživo na loňském setkání Ženského klubu viděla, jaká je to ve skutečnosti piplačka, byl tento záměr odsunut na neurčito.


Ovšem, když jsem u Stoklasy objevila Lepidlo v tužce, vzbudilo to u mě nový zájem o hanácké kraslice. S takovým lepidlem by to totiž mohla být hračka. Bohužel jsem si nenastřádala žádnou slámu, ale moje "kreativní střevo" si vědělo rady, čím ji nahradit...


Nakoupila jsem si barevné papírové stužky, výfuky mám doma skoro pořád, lepidlo taky dorazilo... Co ještě třeba? Ostré nůžky a trocha fantazie...

Nastříhala jsem si dílky a začala je lepit. Lepidlo má opravdu velmi tenkou špičku, kterou se na ty malé kousíčky nanese jen takové množství, které je potřeba. Dokonce i ty tenoučké proužky byly silnější, než pruh lepidla, který jsem na něj nanášela. Splnilo mé očekávání, žádné upatlané prsty, ani okolí nalepovaných dílků. Další skvělá vlastnost lepidla je, že po zaschnutí je průhledné, takže případné úpravy - posunutí již přiloženého tvaru nijak neohrozí výsledné dílo. Trošku déle schne a je tedy potřeba každý kousek chvíli přidržet. I tvar balení je zvolen výborně, dobře se drží a mezi jednotlivými lepeními leží na stole, takže špička je stále zásobená a připravená k dalšímu použití, ale přitom nikde neukápne. Na lepení drobných kousků je asi opravdu jedním z nejlepších. Mimochodem, s ním to zvládnou i malé děti - můj syn to také vyzkoušel.


A nakonec ukázka mého skromného díla. Pokud si nezapomenu v létě nasbírat slámu, možná tu příští rok budete moci obdivovat i ty pravé hanácké kraslice.

10 komentářů:

  1. Lepidlo v tužce vypadá dobře, výhoda je, že se od toho člověk asi neumatlá. Dobrý nápad s těmi stužkami! A výsledek se mi moc líbí, krásná, veselá vajíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právěže neumatlá. Na lepení takových pidiblbostí je fantastické. Mám ještě ten malý herkules s aplikátorem, ale tohle je lepší.

      Vymazat
  2. Dobrá pomůcka takové lepidlo v tužce. A kraslice vypadají velmi pěkně. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Další skvělý nápad, jsou nádherné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, můj vlastní. Možná jsou někde na netu podobné, ale já na ně zatím nenarazila.

      Vymazat
  4. Ještě mám dotaz - kupuješ u Stoklasy i příze? Jestli ano, tak se zkus podívat raději přímo na výrobce, mají příze o něco levnější. Někdy o pět korun, někdy o dvacet korun (a to už se nasčítá).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, musím tě zklamat, já příze skoro vůbec nekupuju. Máma byla pletařka a kupovala příze přímo v práci - když končila výroba nějakého modelu, tak se zbylé příze rozprodávaly za pár šupů (kg příze vyšlo asi na 5 kč). Mám jich zásoby na několik životů...

      Vymazat
  5. Veľmi dobrý nápad - na lepidlo v ceruzke som ešte nenaďabila. Páčia sa mi aj tie vaše výtvory. Ja mám odložené kraslice ešte ako práce svojich detí -veľmi rada ich vyťahujem cez sviatky tinka77

    OdpovědětVymazat
  6. Pro tebe není nic překážkou. A nápady se ti jenom hrnou. Kraslice jsou super!!!

    OdpovědětVymazat