Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

úterý 6. října 2015

Pončo (+ návod)

Už dlouho nosím v hlavě nápad na pončo vytvořené technikou "tkané háčkování". Mnohé jste o ní zřejmě alespoň slyšely, ale pro všechny případy: Je to poměrně jednoduchá technika, kdy se jednou přízí uháčkuje dírkovaný podklad a následně se dírkami proplétá jiná (často silnější) příze. Já chtěla na provlékání rozstříhat stará trička na provázky. První pokus však nevyšel podle mých představ, protože tričko bylo už značně seprané a vybledlé a i po rozstříhání to na něm bylo vidět. Musela bych použít trička nová, ale to mi zase bylo líto...


Pak jsem objevila v e-shopu Stoklasa novinku - špagety z tričkoviny. To by byl skvělý materiál! Ale co cena? Zkusmo jsem hodila na váhu jedno novější tričko a hned bylo jasné, že i při vietnamských cenách to vyjde zhruba stejně a navíc odpadá práce se stříháním! Musela jsem to vyzkoušet... 

Vybrala jsem si jednu z přízí, co mám doma a pustila se do díla. Zpočátku to bylo náročné, protože jsem neměla žádný návod a vše tvořila na základě svých zkušeností a fantazie. Přiznávám, že i když jsem si vyrobila zkušební vzorek, stejně jsem pak dílo několikrát párala a začínala znovu. Ale nakonec se podařilo a základ byl na světě. Zbývala jen maličkost - provléknout špagety. Ono to vypadá jednoduše, proto jsem si tuto techniku vybrala. A taky že je, jen to trvá skoro stejně dlouho, jako háčkování základu. Konečně jsem mohla vyrazit do světa v nové parádě!


Návod:

Potřebujeme cca 800 g obyčejné silnější příze, 3 klubíčka špaget z tričkoviny a háček přiměřené síly.

Z příze uháčkujeme základní tvar. Začneme kolem krku, kde pro výstřih uháčkujeme 124 řetízkových ok a spojíme oba konce. Dále pokračujeme v kruhových řadách podle vzoru, přičemž v každé řadě přidáváme jeden "čtvereček" ve středu předního a zadního dílu. Po uháčkování potřebné délky, končíme řadou prázdných čtverečků.



Zapošijeme konce přízí a začneme provlékat špagety. Na způsobu provlékání a střídání barev závisí výsledný vzhled. Pro názornost přikládám detail konečné podoby mého vzoru:


Doporučuji nechat konce špaget o dost delší, než plánujete mít třásně. Při provlékání se totiž různě posunují a tak si ušetříte spoustu práce s urovnáváním délek. Teprve až máme vše provléknuté, zastřihneme špagety do roviny. Na konci každé "třásně" můžeme udělat uzel, který ji ochrání před případným třepením.  Úplně na závěr jsem kolem krku provlékla kroucenou šňůrku, kterou jsem výstřih maličko stáhla a zároveň působí jako ozdobný prvek.

5 komentářů:

  1. Jituš to je paráda,,čekám na popis už od Repech,,kde jsi ho slíbila,,že ho dáš na blog Pavlína

    OdpovědětVymazat
  2. Týjo, to vypadá hodně dobře! Vůbec jsem netušila, že něco jako tričkové špagety existuje! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Wauw! To vypadá skvěěěěle! A originálně! Něco takového by mě vůbec nenapadlo, notabene asi bych neuměla ani uháčkovat ten základ. :-) Jseš vážně dobrá a to pončo vypadá parádně!

    OdpovědětVymazat
  4. Teď jsem to objevila a úplně zírám, jak krásné pončo se dá ušít, gratulace :)

    OdpovědětVymazat