Návody

D Ů L E Ž I T É - Č T Ě T E !

Prohlašuji, že veškeré návody a předlohy publikované na tomto blogu jsem vymyslela a vytvořila sama. Tímto dávám svolení k jejich dalšímu šíření na internetu při dodržení obou následujících podmínek současně:
1. Návod, či předlohu může na svůj web zkopírovat každý, kdo podle něj vytvoří vlastní výrobek a jeho obrázek publikuje spolu s návodem/předlohou.
2. Každý zkopírovaný návod či předloha bude opatřena viditelným popiskem s uvedením zdroje a funkčním proklikem na tento blog.

Výše uvedené se nevztahuje na rubriku Vzory, neboť na tyto vzory se vzhledem k jejich stáří a anonymitě nevztahují žádná autorská práva.

Návody a předlohy na ostatní výrobky zájemcům zašlu e-mailem. Žádosti si pište do komentářů ke konkrétním příspěvkům. Děkuji.

neděle 5. ledna 2014

Z historie pletení

Kdy vlastně vzniklo pletení? Snad jedině vynález stroje času by nám mohl dát odpověď na tuto otázku.
Pletení je jedním z mých koníčků. Když jsem nedávno hledala nějaký pěkný vzorek, natrefila jsem i na článek pojednávající právě o historii této textilní techniky. Přišlo mi to docela zajímavé a tak jsem pro vás udělala stručný výtah.

Nejstarší písemnou zmínku o pletení najdeme v Homérově Odyssee. Odyseova věrná manželka Penelopa odbývala dotěrné nápadníky slibem, že se za některého z nich provdá, až dohotoví roucho. Ve dne tedy pilně pracovala a v noci svou práci párala. O technice sice Homér mlčí, ale co jiného umožňuje tak snadné maření vlastního díla, než právě pletení? Také na nalezených starořeckých amforách jsou vyobrazeni lidé v těsně přiléhajících nohavicích na způsob trikotu. Archeologické nálezy skutečných pletenin z této doby však nemáme.

Nejstarší nalezené pletené výrobky pocházejí ze 4.-5. století před n.l. Bohužel, pletenina má tu výhodu, že je poměrně snadné oděv vypárat a přízi opakovaně použít, čímž se ovšem podstatně snižuje její životnost. Někteří badatelé se také domnívají, že zbytky textilií nalezených v Egyptských hrobkách ze 13. stol. př.n.l. jsou právě pleteniny. Ty jsou však v takovém stavu, že přesné určení výrobní techniky je nemožné.

První skutečně zachovalé nálezy pletených výrobků pocházejí ze 3.-5. stol.n. a to hned z několika od sebe dosti vzdálených míst (Peru, Egypt, Dánsko). Obtížnost vzorů, jemnost detailů a barevnost svědčí o vysoké technice pletení.

Ve 13. století je už pletení poměrně hodně rozšířeno v Itálii. Odtud se dostalo do Španělska, Francie, Anglie, Skotska, Německa atd. V 16. století můžeme říct, že pletení dobylo Evropu. Pletené věci, hlavně punčochy, jsou ve velké oblibě na královských a šlechtických dvorech. Ruční výroba pletených punčoch v té době převýšila ostatní textilní výrobu a brzy se začala organizovat v ceších.

Pletařský cech v Praze byl založen roku 1612. Tehdejší pánská móda si libovala v dlouhých přiléhavých punčochových nohavicích a pletené punčochy uvítala, jelikož přiléhaly k tělu a zdůrazňovaly tak tvar nohy lépe než punčochy šité.

Zajímavostí je, že původně bylo pletařství výhradně mužskou záležitostí. Muži se konkurenci žen bránili. Za zaměstnávání žen dokonce hrozily vysoké pokuty. Teprve později, když se pletení rozšířilo, začaly se jím zabývat i ženy. Stejně jako se chodilo na přástky, tak se chodívalo i na pletení. U nás byly v době obrození u dam oblíbené čajové dýchánky s pletením.

Průlomem v ručním pletení byl vynález pletací stolice anglického faráře Williama Lee z roku 1598. Princip této stolice byl použit při konstrukci téměř všech pozdějších pletacích strojů. Vývoj však trval velmi dlouho a teprve v 19. století můžeme mluvit o mechanizované pletařské výrobě.

 Základní info a data čerpány z publikace: Ludmila Pešková - Ruční pletení, nakl. Práce 1970
Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.htm

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/39-z-historie-pleteni.html

Žádné komentáře:

Okomentovat